Selecteer een pagina

Breder bekeken

Terwijl ik me voorbereid op een nieuw cursusjaar, kijk ik terug op een heerlijke periode van rust, ontspanning en bezinning die we doorbrachten in India en Nepal. De ervaringen die we daar hebben opgedaan, neem ik mee. Ik zie de scholen voor me waarin onderwijs verzorgd wordt voor Nepalese kinderen. Ik zie de kinderen voor me voor wie leven overleven is geworden, op straat of in sloppenwijken. Op de website van Unicef lees ik: ‘Onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind én van een samenleving. Een kind dat goed onderwijs krijgt, krijgt kansen voor de toekomst. Daarom heeft ieder kind recht op goed onderwijs. Overal en altijd.’

Er zijn waslijsten verbeterpunten voor het Nederlands onderwijs. Leerkrachten moeten worden geprofessionaliseerd, er moet een effectievere kennisoverdracht gerealiseerd worden, het onderwijs moet beter afgestemd worden op de onderwijsbehoeften, het aantal leerlingen dat niet structureel deelneemt aan het onderwijs moet dalen, etc. Ondanks al deze ontwikkelingspunten, mogen we als Nederlanders echt tevreden zijn met het onderwijs zoals het is. Wat zijn er veel impulsen geweest die het onderwijs in Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is. Wat zijn er al veel kansen voor kinderen die in Nederland naar school kunnen gaan. Naast tevredenheid is het goed om ook kritisch te blijven en ontwikkeling te blijven stimuleren waar dit kan. Dit brengt me bij de kamerbrief van Jet Bussemaker en Sander Dekker, die afgelopen juli verscheen. Verschil moet er niet zijn, dat moet je maken, stelden zij. Nederland en het onderwijs in Nederland moet kansrijk zijn voor iedereen. Ik ga me het komende cursusjaar met Van der Borg Onderwijs inzetten om dit verschil te maken. Doen jullie mee? Gelijke kansen voor ieder talent!

Juiste keuzes smaken naar meer

Tijdens de afgelopen periode, waarin ik mijn eigen bedrijf startte voor onderwijsadvies en coaching, maakte ik meer keuzes dan ooit. Welke naam krijgt mijn bedrijf? Welke elementen wil ik verwerken in mijn logo? Welke kleuren verwerk ik erin? Hoewel ik al langere tijd droom van het bedrijf zoals ik het nu opgezet heb, zijn er in de opstartfase ook dingen geweest waarover ik eerder niet nagedacht had. Verkopend Nederland denkt mee, wat resulteert in een hoop telefoontjes en dus nog meer keuzes. Of ik wil adverteren en hoe, of ik … En hoewel kiezen soms vervelend en beperkend lijkt, geeft het ook nieuwe vrijheden. Binnen de door mijzelf gestelde grenzen ga ik de komende tijd fijn verder dromen en invulling geven aan de toekomst van Van der Borg onderwijs.

Een nieuwe fase brengt weer nieuwe keuzes met zich mee. Op een zonnige ochtend verdiep ik mij voorzichtig in het hoe en wat van bloggen en kies ik ervoor een eerste blog te schrijven. De blogs die ik ga schrijven zijn met name bedoeld om zo nu en dan een update te geven met nieuwe informatie over Van der Borg Onderwijs en daaraan gelinkte activiteiten.